cases werkwijze over ons blog contact

Een bestaand product door­ontwikkelenStatistieken, heat­maps en recordings

Om een eerste indruk te krijgen van hoe bezoekers een site of app gebruiken, kijken we naar de beschikbare gebruikers­data. Er zijn verschillende soorten tools op de markt om deze data te registreren en te analyseren:

Statistieken

Binnen een statistiekenpakket (bijv. Google Analytics of Matomo) worden alle kliks van een gebruiker geregistreerd en voorzien van meta-data. Door gericht in deze data te duiken, gerelateerd aan de belangrijkste gebruikersbehoeftes en business doelstellingen, bekijken we hoe de belangrijkste flow presteert. Zo onderzoeken we of er plekken zijn waar de bezoekers afhaken, wat de belangrijkste instappunten zijn, waar ze op zoeken, welke route ze afleggen, op welke devices etc.

Heatmaps

We gebruiken heatmaps om te zien waar gebruikers klikken en hoe ze door een site of app scrollen. Dit geeft ons voor een specifieke pagina of scherm inzicht in het gebruik; we zien bijvoorbeeld dat gebruikers niet scrollen, niet op een specifieke knop klikken of juist op een plek klikken waar geen knop of link is. Dit is waardevolle kennis en een aanvulling op de normale statistieken waarin deze ‘mislukte’ gebruikersacties niet worden geregistreerd.

Screen recordings

In tools als Hotjar of Mouseflow bekijken we screen recordings: integrale filmpjes van bezoekers die tonen hoe ze door een site heen klikken. Hier zie je waar gebruikers heen en weer klikken of scrollen, op welke plekken ze lang blijven hangen of waar ze juist snel doorheen klikken. Hierdoor krijgen we een goed gevoel bij hoe de doelgroep navigeert en waar eventuele knelpunten zitten.

In het begin van een project zijn deze tools nuttig voor het analyseren van het gebruikersgedrag in de bestaande situatie, om een beeld te krijgen bij wat er goed gaat en wat beter kan. Wanneer we ons nieuwe ontwerp hebben opgeleverd, blijven we deze tools inzetten om te analyseren of we de juiste designkeuzes hebben gemaakt, en wat we nog verder kunnen verbeteren.

Gebruikt in o.a. de volgende projecten: