cases werkwijze over ons blog contact

SolidKrachten bundelen zodat jij de baas blijft over je eigen data

Vanuit het SIDN fonds is het project ‘Techneut zoekt ontwerper’ gestart. Binnen dit project zijn techneuten gekoppeld aan ontwerpers, om samen de krachten te bundelen.

Techneut zoekt ontwerper

Doel van deze samenwerking is om te kijken hoe een technisch vraagstuk, door middel van goed ontwerp, voor het grotere publiek ontsloten kan worden, om zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het internet.

Ontola, de technische partij, zocht via het project ondersteuning bij het vormgeven van een interface voor Solid. Solid is een initiatief van Tim Berners-Lee, die we ook wel kennen als de oprichter van het internet. Met Solid wordt iedereen weer de baas over zijn eigen data, in plaats van dat het in handen is van grote partijen zoals Facebook en Google.

Binnen de Solid-community ligt de focus op dit moment vooral op de technische ontwikkeling van Solid, waarbij er minder oog is voor de gebruiker. Om de impact van Solid te vergroten, schakelden de dataspecialisten van Ontola de hulp van Jager & Prooi in.

Tijdens dit project gaven wij antwoord op de volgende vraag; Hoe kunnen we mensen via een pod weer de regie geven om de controle over hun data terug nemen? Een pod is jouw eigen plekje binnen het Solid-ecosysteem; een persoonlijke open source server waar jij jouw data kan beheren.

Early adopters

Om te achterhalen wat de toekomst van Solid is en wat potentiële gebruikers zouden willen zien en belangrijk vinden, hebben we verschillende interviews gehouden met Solid-techneuten en early adopters die privacy hoog in het vaandel hebben.

Op basis van de interviewresultaten hebben we componenten uitgewerkt om te laten zien wat de visuele mogelijkheden zijn. Om een totaalbeeld te schetsen van wat Solid kan worden, hebben we de componenten verwerkt in een ontwerp van een complete interface. Met de ontwerpen willen we dat ontwikkelaars geïnspireerd raken en hiermee zelf verder gaan bouwen. Zo hopen we de ontwikkeling van Solid te versnellen.

Verder bouwen

Het resultaat is een visueel prototype en een componentenbibliotheek waar designers en app ontwikkelaars mee aan de slag kunnen gaan om verder te bouwen aan het Solid-ecosysteem.

Als het aan Tim Berners-Lee ligt zal de toekomst volledig Solid gericht zijn, zodat jij de baas blijft over wie er toegang heeft tot jouw data op internet. Dit betekent dat er een verschuiving aan onze kant als ontwerpers en techneuten plaats zal vinden omdat applicaties en de data die ze gebruiken volledig uit elkaar getrokken worden.

Apps kunnen bijvoorbeeld worden gekoppeld aan jouw pod, en daarbij de data gebruiken waar jij toestemming voor geeft of weer intrekt. Apps kunnen met elkaar communiceren, en zijn uitwisselbaar zonder dat je data verloren raakt. Dit zorgt voor een compleet andere kijk op interactie en ontwerp, waar we binnen dit project een eerste aanzet voor hebben gedaan.

Alle open source bestanden zijn te vinden op GitHub.

Wil jij jouw digitale product ook naar een hoger niveau tillen? Neem contact met ons op om te kijken wat wij hiervoor kunnen betekenen.Laat het ons weten