cases werkwijze over ons blog contact

GribbDe dier­administratietool voor agrariërs

De overheid verplicht geiten- en schapen­boeren om ieder dier te scannen en de status van het dier bij te houden. Die gegevens zijn belangrijk voor de overheid om goed zicht te houden op de groei van de sector en op de transportbewegingen.

De afgelopen twintig jaar gebruikten merendeel van de boeren hier een niet erg gebruiksvriendelijk systeem voor, niet meer van deze tijd. Jager & Prooi ontwierp voor Gribb een mobiele app en online omgeving, zodat boeren hun geiten en schapen voortaan snel kunnen scannen en alle gegevens altijd snel en eenvoudig kunnen inzien en aanpassen.

Van oud Windows-programma naar snelle mobiele app

Voorheen gingen boeren met een grote scanner op pad om hun dieren te scannen. Het apparaat was niet gebruiksvriendelijk, want boeren moesten handmatig codes invullen voor iedere actie: een sterftemelding heeft een andere code dan bijvoorbeeld een medicijnmelding. De boeren gebruikten spiekbriefjes om iedere code op te kunnen zoeken.

Vervolgens diende de scanner uitgelezen te worden door een oud Windows-programma en dan duurde het erg lang voor de gegevens op de computer stonden Bij het synchroniseren van de gegevens ging er ook weleens wat mis en dan verloren boeren alle gescande informatie.

Met de mobiele app van Gribb hebben boeren alleen internet en een smartphone of reader nodig. Het is een hele functionele app waarin boeren per dier kunnen aangeven wat de status is. Is een dier ziek? Of naar de slacht gebracht? Ze kunnen nu alle gegevens snel bijwerken.

“Jager & Prooi begreep direct wat mijn wensen en eisen voor de app waren en samen hebben we stap voor stap gekeken wat er nodig was om een functionele en heel gebruiks­vriendelijke app te ontwikkelen voor de geiten- en schapenboeren, met een heel mooi resultaat.”— Jessica Zuurmond, oprichter Gribb

Chaos-proof

Verder is de focus écht gelegd op de kern­functionaliteit van de app en moet deze vooral snel en eenvoudig te gebruiken zijn. We zijn een aantal keer op bezoek geweest bij een boerderij en hebben meegelopen. De inzichten die we hebben opgedaan zijn in het ontwerp meegenomen. Om je een voorbeeld te geven, we hebben rekening gehouden met het postuur van de boer, die vaak wat grotere handen heeft en daarom zijn de knoppen in de app extra groot.

Online portaal voor meer inzicht

Naast de mobiele app ontwikkelden we ook een portaal waar boeren kunnen inloggen en alle gegevens over hun dieren kunnen inzien. Deze omgeving is gekoppeld met de systemen van de overheid, dus een boer hoeft niets meer door te geven aan de overheid. Daarnaast krijgen de boeren in deze omgeving via dashboards ook inzicht in de ontwikkeling van ieder dier en in hun bedrijf.

Wil jij ook jouw doelgroep op mobiel beter bedienen en bereiken? Neem contact met ons op om te kijken hoe wij je daarbij kunnen helpen.Laat het ons weten