cases werkwijze over ons blog contact

Mijn eerste maanden als UX designerLara vertelt 9 dingen die ze heeft geleerd

Na 4 jaar lang studeren (Communication & Multimedia Design) was het dan zo ver, ik ging aan het werk! Inmiddels ben ik enkele maanden aan het werk en heb ik gemerkt dat ik nog lang niet uitgeleerd ben. Hier zijn 9 dingen die ik in de afgelopen maanden heb geleerd als UX-designer.

Je kan niet opeens alles

Op school ging het mij gemakkelijk af. Maar hoge cijfers scheppen hoge verwachtingen… Niets is minder waar: de praktijk werkt anders. Je werkt niet naar een cijfer toe, maar naar een verbeterde ervaring. Je doorloopt niet de stappen die school voor je uitstippelt, je zet je eigen stappen en kijkt naar wat goed is. De basis vanuit school is dan ook zeker goed om mee te nemen, maar biedt geen garantie dat het in de praktijk ook allemaal soepel verloopt. Wil je groeien zal je altijd moeten blijven leren. Blijf open staan voor nieuwe dingen, ontwikkel een frisse blik en wees nieuwsgierig. Een papiertje geeft geen garantie.

Sta achter je eigen kennis

Waar ik al snel mee in aanraking kwam was het onderdeel kennis. Ik keek op naar mijn collega’s: zij hebben de ervaring, zij zullen het allemaal wel weten. Niemand kan opeens alles, ook niet degene die al veel werkervaring hebben. Het leven is en blijft een leerproces. Bovendien is jouw kennis net zoveel waard als iemand anders uit jouw team. Durf achter je eigen kennis en ontwerp te staan. Juist door de discussie aan te gaan en je kennis en/of mening te delen leer je.

Stel vragen

Het stellen van vragen is en blijft erg belangrijk omdat je zo dingen te weten komt. In de eerste weken is met name de praktische kant erg belangrijk: Hoe gaat iedereen te werk? Wat is gebruikelijk? Bij wie moet je zijn voor welk soort vragen? Door de praktische vragen wordt je eigen met het bedrijf en het doen en laten. Naast praktische vragen is het ook belangrijk om te vragen voor feedback of hulp. Je werkt niet voor niets in een team; vragen staat vrij. Bovendien zien twee personen meer dan één.

Tools

Ik leerde ook verschillende tools. Tools vergemakkelijken je werk, zeker als je de tools onder de knie hebt. Inmiddels heb ik mij Figma en ProtoPie eigen gemaakt. Door er gelijk diep in te duiken heb ik gemerkt dat je direct alles toe kunt passen. Hierdoor loop je niet weken maar wat aan te rommelen.

Leg het vast

Wanneer ik iets nieuws leer, zoals een nieuwe tool, vind ik het fijn om daarover te schrijven. Dit kan zijn in de vorm van een handleiding, samenvatting of tips. Door het op te schrijven leg ik voor mezelf vast hoe iets werkt, maar maak ik het ook voor mijn collega’s toegankelijk.

Beargumenteren

Mijn ontwerpen zijn gebaseerd op onderzoeken. Ik heb geleerd dat het ook heel belangrijk is dat je weet hoe je het ontwerp en de onderzoeksresultaten presenteert aan anderen, zoals collega’s of klanten. Door deze resultaten op hen over te brengen raken zij ook overtuigd en zien zij het belang in.

Ontwerp overdragen

Naast dat je het ontwerp moet beargumenteren is het belangrijk dat je het ontwerp moet kunnen overdragen. Dit kan zijn richting collega’s maar ook richting klanten. Belangrijk is dat je achterhaalt wat diegene nodig heeft. Wat verwacht een developer van jou en wat verwacht een mede-designer? Voor mijn overdracht richting collega-ontwerpers heb ik het belang geleerd van het juist benoemen van documenten. Bijvoorbeeld: voor mij kan kopie-design-3 duidelijk zijn, maar voor mijn collega is het vast duidelijker wanneer ik precies benoem wat het is, zoals een homepagina. Hierdoor hoeft hij niet uit te pluizen om welke pagina het nou gaat.

Kat uit de boom kijken is oké

Er zijn verschillende dingen die ik nog nooit heb gedaan. Soms duik ik er bij nieuwe dingen gelijk diep in, zoals bij de tool ProtoPie, andere keren kijk ik liever even de kat uit de boom. Zolang je voor nieuwe dingen open staat is het prima om even wat rustiger aan te doen en eerst even te oefenen en/of wat tijd te nemen.

Durf!

Een punt wat moeite kost maar wat vaak ook zeker de moeite waard is, is durven. Durf dingen te doen, sta open voor nieuwe stappen. De grote vraag is: wat houdt je tegen? Is het antwoord: ik kan het niet/weet niet hoe het moet, dan heb ik inmiddels geleerd: gewoon doen, je moet het tenslotte een keer leren. Wel is het hierbij van belang dat je team achter je staat, zij moeten je hierin ondersteunen. Dankzij deze veilige terugvalbasis durf je sneller stappen te ondernemen en kom je samen verder.

Ik ben nog lang niet uitgeleerd. Zo ben ik op dit moment alweer bezig met een nieuw leerpunt: het schrijven van een blogpost! Ik zit voorlopig niet stil. Belangrijk is dan ook om vooruit te blijven kijken. Ga na wat je uiteindelijk wil bereiken. Hierdoor weet je wat je nog moet leren en welke mogelijke route je af moet leggen om dit te bereiken.

Wat heb jij onlangs geleerd of wat zou je nog willen leren? Laat het mij weten in de reacties op LinkedIn, Instagram of Facebook!