cases werkwijze over ons blog contact

Een bestaand product door­ontwikkelenUsabilitytest

Hoe gebruiken gebruikers jouw product eigenlijk? En wat zijn hun verwachtingen, behoeftes en ervaringen hierbij? Met andere woorden: wat is de gebruikerservaring of user experience?

Door gebruikers te observeren bij het zo realistisch mogelijk gebruiken van jouw (nieuwe) product, ze een aantal taken uit te laten voeren en ze hierbij hardop te laten denken, krijg je hier snel een goed beeld van. Wat gaat er goed, maar ook wat de eventuele knelpunten zijn. Aannames over het gebruik worden geverifieerd en bij elke test kom je tot nieuwe inzichten.

Een goed moment voor een usabilitytest is wanneer een eerste versie van het ontwerp klaar staat, aan het einde van de conceptfase / sprint 0. Omdat we ons ontwerp altijd in een klikbaar prototype opzetten en opleveren, is de stap naar het testen van het ontwerp een kleine. Onze ervaring leert dat een usabilitytest met 4-6 respondenten al de belangrijkste punten boven tafel krijgt.

De gebruikersbehoeftes houden we altijd in ons achterhoofd tijdens het ontwerp, maar soms kom je er in een usabilitytest toch achter dat er iets mist of anders moet. Grote aanpassingen kan je het beste zo vroeg mogelijk in een project doen om de impact te beperken. Dit is waarom wij adviseren om tenminste één keer het ontwerp te testen voordat de implementatie van start gaat. Daarnaast is het natuurlijk altijd goed om later in het project te blijven testen.

Jager & Prooi heeft een eigen test­locatie, en kan de test compleet te verzorgen. We faciliteren testen op zowel desktop, tablet als mobiel. Jij kan meekijken vanuit een andere ruimte en er worden opnames gemaakt om later terug te kunnen kijken.

Gebruikt in o.a. de volgende projecten: