cases werkwijze over ons blog contact

BriqHet creëren van consistentie en schaalbaarheid

Ongeveer een jaar geleden hadden wij twee keer op één dag dezelfde kennismaking met Briq Bookings. Via twee verschillende wegen werden wij als potentiële nieuwe ontwerppartner voorgesteld; de keuze was makkelijk :)

Briq Bookings is een spin-off van de Kartfabrique in Maarssen, en heeft de afgelopen jaren een online applicatie ontwikkeld waarmee family entertainment centers (kartbanen, bowlingbanen, escape rooms, etc.) hun aanbod online kunnen ontsluiten, verkopen, beheren en inplannen.

Vraag

Op het moment dat wij vorig jaar bij Briq aan de slag gingen, lagen er qua ontwerp een aantal losse eindjes die wij aan elkaar zijn gaan knopen. De grootste uitdaging was de aansluiting van het ontwerp bij de twee ontwikkelteams, zowel inhoudelijk als procedureel.

Inhoudelijk om al het ontwerp up-to-date en consistent te krijgen, waarbij we ook gelijk een slag in de gebruiksvriendelijkheid wilden slaan, procedureel om onze opleveringen zo aan te sluiten op het ontwikkelproces dat alle iteraties ook eenduidig in het verdere proces gewaarborgd blijven.

Aanpak

Om te zorgen voor een eenduidige ontwerpbasis door de hele organisatie heen, hebben we een design system opgezet. In een workshop hebben we samen met de PO en developers alle componenten in het huidige ontwerp geïdentificeerd en gegroepeerd. Op basis hiervan zijn we het design system op gaan bouwen, voor zowel de e-commerce funnel als de beheeromgeving, van elementen tot componenten tot pagina's.

Het meedraaien als ontwerpers in het Scrum-proces van developers vergt altijd enige afstemming; je wil iets voorlopen als ontwerper om genoeg iteraties en validatie te kunnen doen voordat het ontwerp geïmplementeerd wordt, maar je wil niet te ver van tevoren je ontwerp maken omdat je dan niet meer agile bent.

Door wekelijks zowel met de PO af te stemmen welke nieuwe/gewijzigde wensen er waren waar wij mee aan de slag konden, als de refinements van beide dev teams bij te wonen om te horen waar zij mee aan de slag gaan en of dat duidelijk is, hebben we het gat tussen business en development weten te overbruggen.

"De samenwerking met Jager & Prooi bevalt ons enorm. Het is een professioneel team met veel ervaring en dat merk je in de samenwerking en in de kwaliteit van oplevering. Daarnaast is de betrokkenheid groot. Ik kan Jager & Prooi zeker aandragen!"— Thijs Megens (Head of Product Briq Bookings)

Resultaat

Samen met de rest van het team bij Briq hebben we het proces van afstemming en overdracht tussen de wensen van gebruikers en business aan de ene kant en developers aan de andere kant op elkaar aangesloten. Zo waarborgen we samen de gebruiksvriendelijkheid, eenduidigheid en stijl van een feature die aangepast of nieuw geïmplementeerd wordt, wat resulteert in een gebruiksvriendelijker product.

Daarnaast zorgt het design system dat we opgezet hebben voor een schaalbare set aan bouwblokken, waarmee ook de consistentie gewaarborgd wordt en sneller (door)ontwikkeld kan worden.

Wil jij jouw digitale product ook naar een hoger niveau tillen? Neem contact met ons op om te kijken wat wij hiervoor kunnen betekenen.Laat het ons weten