cases werkwijze over ons blog contact

Mijn favoriete tools voor werken op afstand5 redenen waarom Shelly graag thuis werkt

Het is een understatement om te zeggen dat COVID-19 elk aspect van ons leven op zijn kop heeft gezet: werk is daarbij geen uitzondering. Voor degenen onder ons die werkzaam zijn in de digitale industrie was werken op afstand wellicht een relatief simpele overgang.

De pandemie heeft geleid tot een toename van werken op afstand en het lijkt erop dat fysieke kantoren (deels) tot het verleden behoren. Ook wij realiseren ons dat de locatie waar we werken niet altijd belangrijk is, zolang je maar een degelijke internetverbinding hebt. Sinds kort zijn wij daarom verhuisd zijn naar een nieuw kantoor met minder dan de helft van de hoeveelheid ruimte die we hiervoor hadden. We hebben nu de vrijheid om thuis te blijven werken, en de flexibiliteit om naar kantoor te gaan.

Ik had het geluk om te beginnen als UI designer bij Jager & Prooi tijdens de lockdown, wat betekende dat ik vanaf het begin volledig op afstand ben gaan werken. Hoewel ik dit megapositief heb ervaren, is het ook fijn om ondertussen af en toe zonder tussenkomst van schermen met mijn collega's te praten. Gelukkig zijn er talloze tools die mij geholpen hebben om het thuiswerken een stuk efficiënter en leuker maken. Onderstaand een overzicht van mijn favoriete tools!

Figma

In een tijd waarin we bijna volledig op afstand werkten, is de mogelijkheid om gelijktijdig aan één document te werken steeds belangrijker geworden. Met Figma kunnen meerdere designers tegelijkertijd aan een bestand werken en zelfs volgen wat een ander aan het doen is. Dit maakt de online samenwerking mega snel en makkelijk.

FigJam

Hoewel we uiteraard een voorkeur hebben voor een face-to-face workshop met Post-its, hebben we nu veel baat bij het gebruik van FigJam. FigJam is Figma's nieuwe online whiteboard dat wordt gebruikt voor brainstormsessies, stroomdiagrammen, snelle schetsen en nog veel meer. Misschien heb je wel eens van Miro gehoord, dat is namelijk de whiteboard tool die wij voorheen gebruikte. De reden dat wij zijn overgestapt van Miro naar FigJam is dat het samenwerkt met Figma waardoor alle FigJam bestanden eenvoudig naar Figma kunnen worden verplaatst en vice versa. Bij een van onze online workshops ga je deze tool zeker voorbij zien komen!

Zeroheight

Zeroheight is een hele fijne online documentatietool die rechtstreeks synchroniseert met Figma. Dankzij het gebruik van Zeroheight heeft iedereen in het team (designers, developers én klant) toegang tot de meest recente ontwerpen en documentatie. Developers kunnen op deze manier moeiteloos designs bekijken en inspecteren.

Slack

Als communicatietool gebruiken we vaak Slack. Met deze tool kunnen we communiceren via speciale projectkanalen en kunnen we mensen van verschillende bedrijven uitnodigen zodat iedereen op de hoogte is van de nieuwste updates. Het fijne aan deze tool is dat de drempel om te communiceren een stuk lager is dan via e-mail, en daarnaast megaveel integraties heeft zoals bijvoorbeeld Google Meet.

Google Meet

Onder de huidige omstandigheden is een videoconferentie tool natuurlijk onmisbaar. Wij gebruiken hiervoor Google Meet zodat we effectief kunnen samenwerken met elkaar, klanten en stakeholders. Google Meet maakt deel uit van de Google Workspace, dit gebruiken wij voor onder andere documenten, e-mail en agendabeheer. Een voordeel hiervan is dat we het eenvoudig kunnen integreren met andere applicaties zoals Google Calendar, om vergaderingen te plannen.

Natuurlijk zijn er naast deze tools ook nog heel veel andere tools die wij niet dagelijks gebruiken, maar die ik zeker aan kan raden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Skribbl. Een leuk tekenspel voor tijdens de online vrijdagmiddagborrel!