cases werkwijze over ons blog contact

Hoe usable is UX, UI, interaction design of visual design?5 verwarrende termen uit digitaal product ontwerp

Wat is het verschil tussen UX en UI? Wat bedoelen jullie met usability? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen visueel ontwerp en interactieontwerp? Dit zijn vragen die we vaak te horen krijgen.

Binnen ons vakgebied kom je deze termen dagelijks tegen en worden ze vaak door elkaar gebruikt. Dit kan erg verwarrend zijn. Hieronder leggen we uit wat wij met de termen bedoelen.

User Experience

Kortweg UX, of in het Nederlands gebruikers­ervaring, is de ervaring die een gebruiker heeft met een systeem. In ons geval kan dit systeem een website, mobiele app of (web)applicatie zijn.

User Experience-design of UXD is het design­proces dat ervoor zorgt dat de ervaring met een systeem zo positief mogelijk verloopt. Hierbij gaat het erom of een systeem gebruiksvriendelijk is, zinvol en waardevol is om te gebruiken, en plezierig is in het gebruik.

Bij de producten waar wij aan werken communiceert de gebruiker met het systeem middels een grafische user interface. De user experience, of gebruikers­ervaring, wordt voor een groot gedeelte bepaald door de interactie met de user interface.

Wanneer we bestaande digitale producten verbeteren, werken we voornamelijk aan het optimaliseren van de UX. Bij het ontwerpen van een nieuw product proberen we de UX vanaf het begin af aan zo goed mogelijk neer te zetten.

User Interface

De user interface, of UI, is het gedeelte van een systeem dat de gebruiker gebruikt om met het systeem te communiceren, waarmee de gebruiker interactie heeft. Normaal gesproken spreken een systeem en een gebruiker niet dezelfde taal. Wil de gebruiker een actie uitvoeren dan moet hij dit in codetaal vertellen aan het systeem, van het systeem krijgt hij een antwoord in de vorm van code terug. De user interface is de laag tussen de gebruiker en het systeem die ervoor zorgt dat de gebruiker en het systeem elkaar verstaan.

Een user interface ontvangt input van de gebruiker, bijvoorbeeld door het invoeren van tekst in een invoerveld, een swipe met een vinger of een muisklik op een knop. Het systeem geeft als reactie hierop informatie en feedback terug via de interface.

Elke computer, tablet of mobiel apparaat heeft een user interface, maar ook een tv, fietscomputer of ziekenhuismonitor hebben een user interface. De vorm van de interface verandert de laatste tijd snel. De trend is dat een gebruiker steeds meer via zijn stem door middel van gebaren kan besturen, in plaats van met een muis, touchscreen of toetsen­bord.

In praktijk gebeurt het vaak dat de gebruiker en het systeem elkaar nog steeds niet begrijpen. Dit is vaak het resultaat van een onduidelijke user interface.

Interactieontwerp

Vaak op z'n Engels uitgesproken als interaction design of afgekort als IxD. Het interactieontwerp definieert hoe de gebruiker en het systeem reageren op elkaar. De interactie bepaalt op welke wijze de gebruiker input geeft aan het systeem en hoe feedback teruggegeven wordt aan de gebruiker. Daarbij is de manier van interactie van belang, maar ook hoe het systeem zelf werkt.

Gebruikers raken gefrustreerd als ze bijvoorbeeld iets niet kunnen vinden op een website, of wanneer bepaalde functionaliteit niet werkt zoals ze verwachten. Daarom is interactie­ontwerp een belangrijk onderdeel binnen het ux-designproces. Het begint bij het structureren en indelen van informatie, en het nadenken over de benodigde functionaliteit. Een goed interactieontwerp helpt de gebruiker zijn doel te bereiken.

Je leest hier hoe een dag van onze interactieontwerper eruit ziet.

Visueel ontwerp

Goed leesbare tekst, genoeg contrast ten opzichte van de achtergrond, goede uitlijning zodat content makkelijk te scannen is en visueel onderscheid tussen kopjes, links en bodytekst. Het zijn allemaal voorbeelden van hoe visueel ontwerp een positieve rol speelt in gebruiks­vriendelijkheid.

Het zijn de visuele elementen, zoals lay-out, stijl, grafische elementen en typo­grafie, die ervoor zorgen dat de user interface een duidelijke en herkenbare input heeft, begrijpelijk communiceert en feedback geeft, en bovenal aantrekkelijk en onder­scheidend is.

Visueel ontwerp wordt ook wel visual design genoemd, en is van groot belang binnen het verhogen van een positieve gebruikers­ervaring.

Usability

Wanneer gebruikers de user interface gebruiken, willen we dat ze begrijpen wat ze moeten doen. Ze moeten hun taak zonder frictie en frustratie kunnen uitvoeren. We hebben het hier over gebruiks­vriendelijkheid of usability. Bruikbaarheid en gebruiks­vriendelijkheid zijn de basis­voorwaarden voor en goede UX.

Het ontwerpen van een gebruiks­vriendelijk digitaal product vereist kennis en ervaring van zowel interactie- als visueel ontwerp. Om te verifiëren of een product gebruiks­vriendelijk is, kan je een usabilitytest uitvoeren. Lees hier meer over het uitvoeren van een usabilitytest.

Wil je weten hoe wij deze termen in praktijk brengen? Kijk dan bij werkwijze hoe wij dit aanpakken. We hebben dit al voor veel leuke klanten gedaan.

Heb jij zelf een product en wil je er eens over komen praten? Dan staan we natuurlijk altijd open voor een afspraak.